Effectief leiden organiseren en veranderen met Bosno in tijden van transities

Complexiteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid typeren de huidige tijd.

Van leidinggevenden wordt verwacht in deze volatiele omgeving antwoorden te hebben op strategische en praktische organisatievraagstukken. Doorzien en verder kunnen kijken, actief en flexibel zijn, binden en loslaten, anticiperen en inspireren. Alles tegelijk, en op afstand. Want thuis werken is het nieuwe normaal. Bij elkaar een ongekende uitdaging, dat vraagt om diverse perspectieven en niveaus van waaruit je kunt kijken naar je dagelijkse vraagstukken.

In de workshops krijg je kennis en inzicht door middel van modellen, theorie en praktische oefening, in sommige gevallen met een deel voorbereiding.

De workshops Strategie, Leiderschap en Systeem denken zijn gericht op strategisch organiseren. Voor organisatieprofessionals, met stevige werkervaring, WO niveau.

De vierde workshop richt zich op de verbinding met je team. Voor managers op operationeel niveau. Met alle workshops verrijk je jezelf om effectiever te zijn in je directe werkomgeving. 

Alle workshops kunnen los van elkaar geboekt worden. Er wordt gewerkt in Zoom, van 09.00 tot 16.30 uur, in een afwisselend programma, met diverse break outs en pauzes. 

Per workshop gaan we uit van minimaal 8, maximaal 16 deelnemers. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat een workshop niet door.

Workshopaanbod

Klik op de de workshops voor meer informatie

19 februari: 09.00 – 16.30 uur | Ricardo Uijen: Strategie in een veranderende samenleving

Hoe geef je vorm aan strategie als crises en complexe ontwikkelingen het speelveld bijna dagelijks doen wijzigen? Ricardo bespreekt hoe je te werkt gaat bij het maken van een strategie, en het inrichten van je organisatie. Aan de hand van diverse modellen bespreekt hij een analyse van het speelveld, brengt trends in kaart, geeft werkvormen voor het bepalen van impact, beschrijft de implicaties van transities, en het onderzoeken van de passende organisatieinrichting daarbij.. Uiteraard is er afwisselend theorie en oefening.

Aanbevolen literatuur: Reinventing organizations van Frederic Laloux. Evt. aanvullend en voor wie van stevige kost houdt: Antifragile van Nassim Nicolas Taleb, schrijver van o.a. The Black Swan.

Ricardo Uijen (1986) studeerde Strategic Management in Tilburg. Hij is veelgevraagd adviseur en docent aan de Erasmus Universiteit en partner van advies bureau Thaesis. Daarvoor heeft hij een aantal eigen ondernemingen gehad en gewerkt als freelancer in de financiële sector.

Ricardo adviseert over strategie en organisatie in onder andere zorg, media, finance en zakelijke dienstverlening. Naast zijn werk is Ricardo betrokken bij een aantal maatschappelijke initiatieven en ondernemingen.

5 maart: 09.00 – 16.30 uur | Lidewey van der Sluis: leiderschap 'Varen in de mist'

Als je wilt leren varen in unieke, onoverzichtelijke en complexe omstandigheden, zijn moderne leiderschapstechnieken en conceptuele modellen die praktisch toepasbaar zijn, onmisbaar. In het college van Lidewey leer je wat je als leidinggevende of bestuurder kunt doen om een organisatie en haar teams zonder al te veel averij door onzekere omstandigheden te loodsen. Ook of juist als je risicovolle keuzes moet maken en je daarin afhankelijk bent van medebestuurders en/of andere belanghebbenden.

Prof. Dr. Lidewey E.C. van der Sluis (1972) is hoogleraar, auteur, spreker en adviseur, lid van raden van toezicht. Op het gebied van leiderschap en talent in organisaties is Lidewey van der Sluis een spraakmakende hoogleraar en een inspirerende spreker. Zij is verbonden aan de Universiteit Nijenrode en al vele jaren een zeer gewaardeerde inleider bij Bosno. Haar laatste boek is “Varen in de mist”. Het is een zelfhulpboek voor eindverantwoordelijke managers, leidinggevenden en bestuurders die zichzelf zien als schipper aan het roer van een organisatie in woelige tijden.

Aanbevolen literatuur: ‘Varen in de mist”

N.B. Boek zelf aanschaffen.

18 maart: 09.00 – 16.30 uur | Brechtje Kessener: Brechtje Kessener: Systemisch denken over de waarde van management en hiërarchie bij zelforganisatie

Het fenomeen management staat onder druk en wordt geassocieerd met macht, toezicht en controle. Trends als zelfmanagement en zelforganisatie wijzen erop dat management de professionele autonomie beperkt en veel kost zonder waarde toe te voegen. Ook veel managers weten zelf niet echt wat ze (kunnen) bijdragen aan hun organisatie, naast de zorg voor hun personeel. Wat is je toegevoegde waarde als manager? Wat is de waarde van hiërarchie?

Brechtje Kessener neemt je mee in een programma waarin ze de ideeën over zelforganisatie, hiërarchie en management van enkele systeemdenkers belicht. Systeemdenkers zien de wereld als één dynamisch geheel i.p.v. als een optelsom van allemaal losse delen. Ze kijken naar onderdelen en personen van een systeem en hoe die samenwerken en elkaar beïnvloeden.  Een boeiende workshop voor stevige leidinggevenden, die verdieping zoeken, hun vraagstukken en eigen gedrag willen plaatsen in bredere context.

Brechtje Kessener is organisatieadviseur, programmamanager, docent en auteur. Haar laatste boek “meer dan de som der delen”, geschreven met Leike van Oss, maakt het brede spectrum aan systeembenaderingen zichtbaar op een toegankelijke manier. Het geeft zicht op wat er binnen organisaties gebeurt en biedt voor organisatieprofessionals een onderbouwing voor hun professionele handelen.

19 maart: 09.00 – 13.00 uur | Aileen Nederlof: Engagement met behulp van gaming

Het kantoorpand is leeg, het centrum van activiteiten is verplaatst naar thuis, de zolder, de logeerkamer of de kelder. Werk en privé lopen voortdurend door elkaar heen. Voor jou en je medewerkers is online werken dè uitdaging van het jaar.

Hoe houd je als manager verbinding met je team, hoe kan je hen ondersteunen en de spirit hoog houden. Wat maakt  op afstand samen werken werkbaar? Hoe kan je op afstand motiveren, inspireren, bedrijfsresultaten behalen en het werkplezier vast houden.

In een levendige workshop ga je aan de slag met gamification om deze uitdagingen op speelse, maar zeker ook serieuze wijze aan te pakken.

Na afloop van de workshop heb je inzicht in factoren die van invloed zijn op motivatie en betrokkenheid van medewerkers bij het werken vanuit huis; inzicht in voorbeelden om motivatie en betrokkenheid te verhogen, met behulp van gamification principes; handvatten en ideeën die je kunt toepassen binnen jouw eigen context.

Voor operationeel- en projectmanagers.

Aileen Nederlof is consultant bij House of Performance. Haar expertise ligt bij vraagstukken rondom ondernemerschap, strategie, positionering, organisatieverandering en gamification. Ze studeerde Business Administration and Strategy aan de VU en de University of Notre Dame.

MELD JE HIER AAN VOOR EEN OF MEER VAN ONZE WORKSHOPS